Dieptes en lagen in Jin Shin

“Op het derde niveau van voelen komen we in de buurt van zuivere energie of ervaring.
Alles wat er nog rest aan patroonmatigheden is overstegen.”

Tarthang Tulku, in Kumnye ontspanning.
Bewuste ontspanning is meer dan alleen een weekendje weg. Het heeft diepte en ervaringen in verschillende lagen. Ons hele wezen is erbij betrokken. Onze ervaringen, bestaand uit gevoelens, emoties en gedachten vormen lagen. De een wat dikker dan de ander omdat juist die ervaring vaker heeft plaatsgevonden of krachtiger is geweest qua indrukken.

Wanneer we bewust ontspannen, zoals in meditatie, Yoga en Chi Gong, gebeurt er van alles in ons. Dat laat zich hoofdzakelijk ervaren in drie verschillende lagen:
In de 1e laag, de fysieke laag, voelen we tintelingen, met soms een warm wollig gevoel. De zwaartekracht neemt toe en ervaren we deze duidelijker. Meestal ervaren we dit als een prettige laag. Afhankelijk van de aard van het “probleem” en hoe goed de ontspanning uitgevoerd wordt, en wat er speelt is de hoeveel tijd die we hier aan moeten besteden. Ontspanning in de eerste laag is nodig om in de 2e laag te kunnen komen.
In de 2e laag worden we meestal geconfronteerd met een gevoelens en gedachten die sluimerend aanwezig maar deels onbewust zijn.
Een veel gehoorde opmerking is dan ook, ik kon mijn gedachten niet stil krijgen. Deze laag is meestal “dikker” en duurt langer.
Eigenlijk gaat deze laag nooit echt weg, maar in de derde wordt er anders mee omgegaan, waardoor hij geleidelijk aan “dunner” wordt.
Geduld en doorgaan met ontspanning is hier het devies.
In de 3e laag wordt alles stil in je en kom je dieper tot rust.
Het is een laag van stilte met veel diepgang die je dan als innerlijke ruimte ervaart. En je een gevoel van transparante openheid geeft.
Deze laag ontstaat vanzelf. Het voorbereidende werk zit vooral in de eerst twee lagen.

In Jin Shin hebben we meestal met de 1e en 2e laag te maken.
In die lagen ervaren we meestal ons persoonlijk functioneren. Het probleem wat er speelt, de redenen waarom je Jin Shin wilt ondergaan spelen vooral op deze twee niveaus. In Jin Shin spreken we van dieptes in plaats van lagen. De vergelijking gaat een beetje mank omdat dieptes aan persoonlijk functioneren gekoppeld worden.
Meestal gaan we eerst door de eerste twee lagen heen, voordat de derde laag verschijnt.
De persoonlijke individuele patronen, staan dan de diepe ontspanning van de derde laag niet meer in de weg.In de overgang naar deze laag heb ik vaak gezien dat er bijvoorbeeld een periode van bewust dromen ontstaat. Datgene wat de weg versperde naar de derde laag is op dat moment verdwenen. De daaropvolgende 3e laag is de laag van wezenlijke ontspanning. Hij wordt vaak ervaren als helder en licht, men voelt zich langdurig licht en helder.
Het is voor mij als beoefenaar altijd heel fijn om in die laag te werken. Samen aanwezig te zijn……

In Jin Shin draait alles om ontspanning, laten stromen en in beweging brengen van energie.
Maar ook aan ruimte geven aan wat je denkt of voelt, in wat er in die energie aanwezig is. Bewustwording wil dan zeggen dat je niet alleen bewuster wordt van de subtiele werking van spanning en ontspanning in jezelf maar dat er ook groei ontstaat. Groei is een proces waarin je steeds beter zicht krijgt op de manier waarop gevoelens en denkprocessen in jou werken.
Dat wat je voelt en denkt zegt veel over wat je van jezelf vindt en hoe jij in wereld staat. De leuke en de minder leuke kanten van jezelf kunnen zichtbaar worden in dezelfde spiegel van ontspanning.
Jin Shin maakt de spiegel niet alleen helderder, maar geeft je door zelfhulp toepassingen ook het gereedschap in handen om er wat mee te kunnen.Jin Shin nu is een onderdeel van Centrum Nei Tao