Jin Shin sessie(s)

Het is belangrijk om aan het begin van de eerste sessie te begrijpen waar we aan beginnen. Niet zozeer om het verstandelijk te snappen. Het gaat eigenlijk om de aard van het probleem en de verwachtingen helder te krijgen. De afstemming hiervan op elkaar dient helder te zijn. Er volgt dus een kort kennismakingsgesprek, waarin de situatie waar men zich in bevindt besproken wordt. Jin Shin is zeker geen rechtlijnig pad. Vanuit de beoefenaar gezien is het een onderzoekend en invoelend pad. Je kunt dan wel ergens beginnen.

Je blijft gekleed en je ligt op je rug op een massagetafel.
Een kussentje bevindt zich onder hoofd en eventueel onder je knieën, om het je zo comfortabel mogelijk te maken. Eventueel kan er zelfs een dekentje over je heen gelegd worden, voor het geval dat je het koud hebt of krijgt.
Ik sta, of zit, naast je en leg mijn vingers op verschillende punten op je gehele lichaam. Ook houd ik soms vingers en tenen vast.
Het is lichte aanhoudende druk. Wanneer er dus iets gebeurd vanuit de verschillende punten ervaar jij dat zelf. Ik voeg niets toe of haal niets weg. Ik laat alleen stromen…. Ik persoonlijk, concentreer mij op wat ik voel onder mijn vingers en handen.
Mijn aandacht is dus zo volledig mogelijk bij jou. Ik stel me zoveel mogelijke open voor wat ik voel onder mijn handen.
Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat ik zelf zoveel mogelijk ontspannen en open aanwezig ben.
Ik ben er volledig en alleen voor jou...

Tijdens de eerste sessie wordt je duidelijk dat de sessie ongeveer een 30 tot ongeveer 45 minuten duurt.
Dat kan ook langer of korter zijn, afhankelijk welke stroom er aan de orde is. Een stroom is een serie van punten die achter elkaar uitgevoerd worden.
Eerst aan een zijde, daarna aan de andere zijde van je lichaam.
Voor het basisproces, wat ik uitgewerkt heb, heb ik meestal 6 tot 8 wekelijkse sessies nodig.
Meestal beginnen de veranderingen na de 4e sessies. We spreken dat ook samen af. En nemen samen de ervaringen door.
De 6e t/m de 8e sessies zijn een verdiepende voortgang tot uiteindelijk bevestiging en "verankering", zodat je niet snel terugglijdt in het oude patroon.

Een ander verhaal is de intensive versie:
In de intensive versie zijn er meerdere sessies is in een week. Dat werkt intensiever door en zet op korte termijn zoden aan de dijk.
Het “verkrampte” patroon wordt hierdoor snel doorbroken. Dit kan een intensief proces zijn qua ervaring.

Een Jin Shin werkt altijd nog even na. De eerste 8 uur is dat effect het duidelijkst waarneembaar. Dan hoeft nog niet het beoogde resultaat te zijn behaald. De twee of drie daaropvolgende sessies verdiept zich de ervaring(en) maar ook de effecten beginnen meer door te werken.
Na 5 tot 6 sessies vindt alles meestal zijn beslag, het resultaat wordt behaald, maar dat moet nog als het ware verankert worden. Dat vindt plaats in sessie 7 en 8.
Grofweg kunnen we het gehele Jin Shin proces indelen in:
1. Opruimen: Door de eerste laag van ontspanning heen gaan, daar zit meestal veel "ruis" in.
2. Verdiepen en de juiste stroom zoeken en vinden, die je het beste helpt.
3. Verankeren(stabiliseren), zodat je langere tijd resultaat behoudt.
De op maat gemaakte zelfhulp begin je al zelf toe te passen na fase twee.
Dan kun je alvast oefenen en kunnen we ervaringen uitwisselen en eventueel bijstellen.Jin Shin nu is een onderdeel van Centrum Nei Tao