Jin Shin en kanker ervaringen

"Seeking the cause is not wrong, but it is only part of the answer."
Yuichi Kawada in Essential Shiatsu
Ik werd voor het eerst met kanker geconfronteerd toen de 39 jarige man van mijn zus longkanker had. Hij ging samen met mijn zus het gevecht van zijn leven aan. Hij heeft dat helaas niet gered. Jaren later stierven mijn vader en mijn moeder aan kanker.
In mijn Jin Shin praktijk heb ik ook met kanker cliënten mogen werken, hieronder enkele voorbeelden.

Mijn eerste cliënte met kanker vertelde me dat ze niet lang meer te leven had omdat ze een kwaadaardige hersen tumor had. Ik vertelde haar meteen dat ik haar niet kon genezen, maar haar wel zou kunnen helpen met ontspanning. Op mijn vraag waarom ze Jin Shin van mij wilde, antwoorde ze heel eenvoudig; “Ik wil het meegemaakt en gevoeld hebben".
Op de dag de jonge Indonesische vrouw mijn praktijk innen liep viel mij meteen haar kalme gemoed op. Ze had er vrede mee dat dat ze ging sterven. Er was geen enkel teken van angst, pijn of zwaarmoedigheid. Toen ik haar daar naar vroeg antwoorde ze eenvoudig; “ik hoef niet meer te vechten”.
De sessies die wij samen hadden waren warm, liefdevol en licht. Ik leerde heel veel van haar.

Ze kwam samen met haar man, een mooi koppel. Er was sprake van leverkanker en de officiële prognose was slecht. Maar beiden waren nog vol strijdlust. Er waren andere alternatieve behandelingen in het spel, daar hoopten en richten ze zich op. Mijn bescheiden bijdrage was voor hun voldoende.
Meteen tijdens de eerste sessie vroeg de man of hij er bij aanwezig mocht zijn. Ik stemde toe, maar al gauw zat de man te knikkebollen. Hij vleide zich neer op de stapel Yoga matjes en sliep als een roos. Dat gebeurde bij elke sessie, zij op de tafel en hij op het matje.
Ik realiseerde me toen dat kanker niet alleen de persoon zelf treft, maar ook veel van de ander, de naaste, vraagt.

Via een andere cliënt kwam H. bij mij terecht. Hij had darmkanker. Hij was onder behandeling(chemo).
Maar hij zat gek genoeg nog midden in een project. Hij was een huis aan bouwen op zijn eigen kleine eiland. Hij had zakelijk goed geboerd en was er klaar voor om te gaan rentenieren en genieten van het leven. En toen.... kwam de diagnose van darmkanker.
Hij was erg rustig onder de situatie. Ik hoefde hem niets te vertellen, hij had al informatie via zijn vriend gekregen. De juiste therapieën moesten hun werk doen, afwachten dus. Er waren 8 sessies voorbij toen hij belde om te zeggen dat hij er verder vanaf zag.
Hij ging buitengaats(zeilen); ” met de kop in de wind en de wind in de zeilen”. Het was klaar, men kon niets meer voor hem doen.
Een paar dagen later kreeg ik een SMS-je met de woorden: “als ik bij jouw was heb ik mij altijd prettig gevoeld, alsof ik al een maand op vakantie was”. Die eenvoud was kenmerkend voor hem, weinig woorden..... Maar die er wel toe doen.

“Ik heb jouw telefoonnummer van een vriendin, zij vertelde me dat je fijne handen hebt”. Nou dat is fijn om te horen zei ik.
Maar waarom wil je een afspraak? K. had een kwaadaardige tumor in zijn nek vlak onder de schedelrand. En hij volgde verschillende andere therapieën. Ik kon in dit geval ondersteunend zijn. Hij werd gebracht door zijn vrouw. Hij durfde geen auto te rijden. Hij liep moeizaam, alsof het hem veel moeite koste. Hij vertelde dat hij juist koos voor de alternatieve richting omdat hem dat meer vertrouwen gaf. Na de 3e sessie kwam hij zelf met de auto. Dat was een grote verandering. Het werd  een intensieve periode van drie maanden. K. kwam de eerste drie weken wekelijks 2 maal. Daarna waren het wekelijkse sessies. Toen kwam na een korte stop het verheugende nieuws. De tumor was weg, bleek op de MRI scan.
Het kan dus ook anders, ik was blij dat ik mijn steentje hebben mogen bijdragen.


Jin Shin nu is een onderdeel van Centrum Nei Tao