Kanker en Jin Shin

“Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik tijdelijk op vakantie was bij jou.”
H. darm kanker patiënt.
Kanker is een ingrijpende ziekte. Het kan je leven op z’n kop zetten. Niets is meer hetzelfde, tegelijkertijd moet je lichaam heel hard werken om het allemaal te verwerken. Het heeft een grote geestelijke en lichamelijke impact. Juist omdat je lichaam hard moet werken om alles te verwerken is ontspanning hard nodig. Jin Shin geneest geen kanker. Maar er zijn veel positieve dingen die je wel kunt bereiken. Het kan een effectieve aanvulling zijn op de reguliere behandeling van kanker.

Jin Shin is gericht op het openen en in beweging brengen van energie en ervoor te zorgen dat het lichaam weer als een geheel gaat voelen. Hierdoor komt het lichaam, ondanks de ziekte, meer in evenwicht. Er wordt zachte contact druk met de handen of vingers uitgeoefend op de daarvoor aangewezen plaatsen op het lichaam, de zogenaamde veiligheidsenergiesloten. Het is een zachte massage, er wordt niets geforceerd.

Pijn roept vaak reacties op van angst en spanning. Eigenlijk wil je geen pijn voelen, dat is een heel natuurlijke reactie. Je trekt ervan terug, je bent er bang voor. Deze reacties versterken op hun beurt weer de pijn, waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan. Het lichaam verkrampt verder en kan er soms niet meer uit zelfstandig uit komen. Ontspanning is dan nodig. Jin Shin brengt energie in beweging, dus ook de verkrampte energie. De cirkel wordt doorbroken. De ontspanning komt terug. Je gaat weer beter slapen. Ontspanning heeft bijvoorbeeld invloed op de afgifte van bijvoorbeeld bèta-endorfine en serotonine. Daardoor kan het pijn verlichten. Medicatie en chemo zijn dingen die veel met je lichaam doen en veel energie van je vergt. Ook hierin kan Jin Shin ondersteunend zijn.

Juist omdat je lichaam al zo hard moet werken om tegen de kanker te vechten, verdient het ontspanning en ondersteuning. Jin Shin bij kanker is in elk stadium mogelijk: Tijdens de behandelingsfase: Je bent misschien met chemotherapie, bestralingen of hormoontherapie bezig. Massage in deze periode is vooral prettig als pijndemping of voor het verminderen van misselijkheid. Na de behandelingsfase: Ook dit traject van nacontrole staat bol van spanning en onzekerheid. Maar je krijgt ook weer de regie over je lichaam terug in eigen handen. Jin Shin kan je niet alleen helpen het contact met je lichaam te herstellen. Maar door de zelfhulp toepassing ga je het ook uiteindelijk zelf doen.
Jin Shin helpt om de kwaliteit van je leven te verbeteren door verlichting te bieden. Het helpt je emoties vrij te laten en mentale rust te creëren.Jin Shin nu is een onderdeel van Centrum Nei Tao