Mijn Jin Shin nu

“Er is een bewustzijn in Jin Shin Jyutsu dat dieper is dan de techniek”
Mary Burmeister in Wat Mary says,...

Iedereen heeft zijn eigen levenspad. Mijn eigen levenspad is met Jin Shin verbonden geraakt toen ik in 1987 als Shiatsu therapeut met Jin Shin Do kennis maakte. Dat was bij Dennis Binks, de 1e Shiatsu leraar van Nederland in het Namikoshi systeem.
Na mijn opleiding tot Shiatsu therapeut, volgde ik bij hem een Jin Shin Do cursus. Ik was meteen verkocht, het voelde alsof het voor mij gemaakt was. Ik heb mogen profiteren van Dennis Binks zijn lessen, maar het meeste leerde ik daarna in de praktijk door de sessies.
Gaandeweg leerde ik dat er voor de Jin Shin Do een oudere bron bestond, de Jin Shin Jyutsu.
Sinds die tijd zijn beide Jin Shin vormen voor mij een blijvende inspiratiebron en een van pad van geven en ontvangen en van leren en studeren….. Doordat ik de omgekeerde volgorde gevolgd heb gevolgd qua leren, kon ik breder kijken dan wat ik op dat moment aan het leren was.
In mijn praktijk en yoga centrum ben ik daarom beide vormen gaan samenvoegen met de Jin Shin Yoga en de Chi Gong lessen. Tevens ben ik bevoegd Jin Shin Jyutsu zelfhulp instructie docent. Jin Shin is meer dan een ontspanningsmassage.

Begin 1900 werd Jin Shin herontdekt door Jiro Murai. Als jonge man liep Murai een ziekte op die als dodelijk werd gediagnosticeerd. Na zijn zelf-genezing, en langdurig zelfonderzoek hij tevens vele en oude teksten. Waaronder de Kojiki, het Japanse scheppingsverhaal. Als traditionele Japanner was hij sterk verbonden Shinto, Japans oude natuurreligie. Hij noemde zijn Jin Shin vorm uiteindelijk Jin Shin Jyutsu; De mens die vervuld is van mededogen, creatief en scheppend is. Wanneer je langer met Jin Shin werkt begrijp je je wat hij bedoelde.

Mary Burmeister was een Japans-Amerikaanse, geboren in Seattle. Ze ging met haar man naar Japan. Haar doel was Japans te leren en de Japanners Engels te leren. Zo ontmoette ze bij een vriendin echter Jiro Murai. Hij zag in haar een geschikte leerling. Hij onderwees haar vervolgens 5 jaar en correspondeerde nog 7 jaar met Mary toen ze weer terug was in Amerika.
Het duur echter 17 jaar voordat Mary zelf ging behandelen en uiteindelijk onderwijzen.
“Ik voelde gewoon dat ik eerst iets moest weten voor ik kon zeggen dat ik het wist.”

Tijdens een van haar cursussen en sessies ontmoette Mary de Amerikaanse jongedame Iona Marsaa Teeguarden. Ze besloot in Japan te gaan studeren. Ze noemde haar methode Jin Shin Do, later werd het Jin Shin Do, Bodymind acupressure. Haar benadering is vooral gebaseerd op de energetica zoals deze gehanteerd wordt in Taoïsme en de acupunctuur. Daarna heeft ze het verder uitgebouwd tot een psychotherapeutische ondersteuning.


Jin Shin nu is een onderdeel van Centrum Nei Tao