Jin Shin praktijk voorbeelden

Het is een kleine greep uit opmerkelijke verhalen uit mijn eigen praktijk. De problemen waar mensen zich bij mij melden zijn zeer verschillend. De een heeft een 'groter' probleem dan de ander, maar dat is in Jin Shin niet relevant. Eenvoudige oplossingen voor grote problemen, dat wel. Jin Shin ziet “problemen” als projecten waar je aan kunt werken. Je staat niet met lege handen.

Hieronder volgen enkele voorbeelden uit mijn praktijk. Ze zijn gegroepeerd per thema.
Voor de duidelijkheid: Jin Shin vervangt geen dokter.

Stress en een muisarm
"Ik ontspan mij beter en kan de druk beter aan. De RSI die ik had is sterk verminderd. Ik kan hem nu ook meer zien als graadmeter. Hij heeft een duidelijke signaalfunctie gekregen."
Opmerking:
Een zelfstandig ondernemer die last had van de bekende muisarm. De fysiotherapie was klaar met hem, maar er bleef nog veel spanning aanwezig. Daar kon hij niet alleen uitkomen. Na 4 sessies was de lucht alweer opgeklaard. De RSI was grotendeels verdwenen en daarna volgde een diepere ontspanning die hem duidelijk maakte anders met de spanningsgegevens in zijn leven en werk om te gaan.

Hoofdpijn:
"Mijn hoofdpijn is weg, ik maak mij minder druk om alle drukte om mij heen. Ik slaap ook beter en wordt fitter wakker. Dingen op het werk overkomen mij minder, ik heb het idee zaken beter in de hand te hebben door er juist minder bovenop te zitten."
Opmerking:
Een manager die werd geplaagd door veel stress op de werkvloer. Hij probeerde op de hem bekende manier tot oplossingen te komen, maar liep alsmaar vast. Dit kon al snel opgelost worden in 4 sessies. In de sessies daarna verbeterde sterk zijn functioneren en kon hij anders kiezen.

Hartkloppingen en hyperventilatie
Een jonge vrouw die plotseling overvallen werd door een hartkloppingen en een hyperventilatie aanval. Ze begrip het niet.
“Ik ben altijd positief ingesteld en vrolijk.” Na 4 sessies verdween de onrust en de hartkloppingen. “heerlijk die innerlijke rust”. In de 2 sessies daarna werd de diepere verkramping weggenomen.
Opmerking:
Het was voor deze vrouw een verassing om te merken dat je ook ondanks een positieve levenshouding aanhoudende stress kunt ontwikkelen. Ze nam de aangeboden zelfhulp serieus en helpt zichzelf nu verder.

Ademhaling en slaapstoornis
"Alles stroomt weer, ik slaap weer diep en mijn ademhalingsprobleem is verdwenen."
Opmerking:
Een vrouw van 75 jaar die zich bij mij melde met onder andere ademhalingsproblemen en slapeloosheid.
Er was veel in een korte tijd in haar leven gebeurd waardoor ze van slag was geraakt. In 4 sessies was er door de Jin Shin al een normalisering ontstaan. De klachten verdwenen. De diepere lagen kwamen daarna aan de beurt.

Slaapstoornis en depressie
"Ik slaap dieper en vaster. Mijn depressieve gevoel is weg. Ik kan de dingen meer op hun beloop laten, ook de kinderen."
Opmerking :
Een jonge vrouw die bij na de geboorte van haar tweede kind last van depressies kreeg. Haar eigen perfectionisme zat haar in de weg.
Het tweede kind was heel anders dan het eerste rustige kind. Het was even zoeken naar de juiste ingang door middel van Jin Shin.
Maar in de 6e sessie lukte het. De vrouw heeft geen last meer van depressies en heeft inmiddels een 3e kind.

Depressie en menstruatie
"Ik hoor de vogels weer fluiten en ik voel de zon weer, ik kan weer lachen."
Opmerking:
Een jonge vrouw die last had van menstruatiestoornissen en zich depressief voelde.
Het was leuk om te zien dat iemand die altijd zeer timide over kwam, ineens straalde en mij helder en open met een brede glimlach aankeek.

Inspiratie kwijt
Een interim manager die merkte dat hij geen energie en geen inspiratie meer had. Na 5 sessies was de inspiratie weer terug van weggeweest en keerde langzamerhand ook zijn energie terug.
Opmerking:
Deze situatie maakt duidelijk dat energie en Jin Shin op meerdere niveaus zijn uitwerking heeft. Geen energie, geen inspiratie. Wel inspiratie, weer energie hebben voor. De kunst is het evenwicht in de gaten te houden. De twinkeling in zijn ogen was terug.
Over-spannen
"Toen ik begon aan Yoga stond ik op het randje van een afgrond van overspannenheid. Yoga trok mij daarvan weg. De Jin Shin sessies die daarna volgden losten in mij de verkramping nog meer op en trokken mij over het midden."
Opmerking :
Een hoofdredacteur van een tijdschrift die een tijd op Yoga en meditatielessen had gevolgd.
Hij stelde vaak de kritische vraag; “Wat heb ik er aan?”. Hij stond open voor ervaringen en bleef tevens opmerkelijk kritisch. Niets mis mee.

Niet kunnen rouwen
“Ik kan iedereen troosten in hun verdriet, maar ik kan zelf niet huilen.” Dit waren de woorden van een hulpverleenster die haar man en dochter tegelijkertijd had verloren. Ze kon niet bij haar eigen verdriet komen. Het was ook net alsof in een helikopter boven iedereen zweefde. Ze werd door 6 Jin Shin sessies teruggebracht in haar verdriet.
Opmerking:
Meestal is het Jin Shin resultaat opluchting en blijdschap. Maar in dit geval was het eindelijk verdriet, kunnen huilen om je verlies.

Niet in het lichaam
“Ik sta onder de douche om mijn lichaam te voelen, anders voel ik mijzelf niet.”
Na deze opmerking brak ze het telefoongesprek af en hoorde ik twee maanden niets van haar.
Deze jonge vrouw had een aantal intensieve sjamanistische weekenden gevolgd, in combinatie met een te snel verlopen Reiki inwijdingen.
De twee maanden waren een noodopname op de psychiatrie afdeling van het ziekenhuis geweest.
Opmerking:
Het werd een lange rit, veel wekelijkse sessies en zelfhulp. Uiteindelijk kwam ze weer terug in haar lichaam en genoot weer van haar ‘aardse’leven.

Teveel van het goede
“Ik ben schooljuf, maar kinderen durven niet meer bij mij op schoot te zitten, ze houden afstand. Dat doet mij pijn.”
Bij mijn eerste ontmoeting werd mij al meteen duidelijk waarom. Er hing een wolk van energie om haar heen die je automatisch een stap terug doet zetten. Toen wist ik nog niet waarom dat ze kwam. Ze had gewoon teveel aan energiewerk gedaan die er op gericht was naar buiten stromen.
Opmerking:
Acht sessies verhielpen het probleem. De kinderen kwamen weer op schoot. De wolk die om haar heen hing was aanzienlijk verminderd.

Kanker en levensenergie
Een vrouw van 45 met leverkanker. Het ziekenhuis gaf geen prognose en werkte niet echt meer mee, behalve voor de regelmatige bloedcontrole. Ze deed er echter alles aan om het probleem op te lossen. Ze had ook last van ontspanningsklachten en depressies.
De ontspanning die Jin Shin haar gaf, maakte ook veel boosheid, verdriet en angst los. Soms leek het er op alsof de depressie nog dieper werd.
Na de 11e sessie kozen we ervoor het roer om te gooien. Daarna klaarde ze per sessie meer en meer op.
Zij met haar man 13e sessie stralend binnen.
Opmerking:
Haar 'levensenergie' was volledig geblokkeerd. Door met Jin Shin die basisenergie weer in beweging te brengen kwam ze er weer bovenuit.
Dit wil niet zeggen dat JSJ kanker doet verdwijnen! Wel is het zo dat haar weerbaarheid door de ontspanning krachtiger werd, ze voelde zich ondanks haar ziekte prettiger. Ze kreeg weer zin om te knokken. Helaas is deze lieve mevrouw na een jaar overleden.


Jin Shin nu is een onderdeel van Centrum Nei Tao